Radikal 2″de Et Pişirmeye Dayalı Evrim Masalı

Radikal gazetesinin ‘Radikal 2″ isimli ekinin 20 Aralık 2003 tarihli sayısında, “Pişirmek Herşeyin Başlangıcı” başlıklı bir yazı yayınlandı. Independent gazetesinden tercüme edilen yazıda, yemek pişirmenin sözde evrimdeki rolüyle ilgili tamamen hayal gücüne dayalı iddialara yer veriliyordu. Ağırlıklı olarak Harvard Üniversitesi antropoloğu Richard Wrangham”ın tezine yer verilen yazıda, eti pişirerek yemenin, çiğ yemeye göre avantajları (sindirme süresi ve çiğneme enerjisi gibi faktörlere göre) aktarılıyor; insanın evrim sürecinde yemek pişirilmeye başlanmasından sonra iri dişlere ve kocaman bağırsaklara gerek kalmadığı gibi bir iddia ortaya atılıyordu.

Wrangham”ın, Radikal 2″de yer verilen bu görüşlerinin hiçbir bilimsel dayanağı olmadığı bilinmelidir. Wrangham”ın yaptığı şey, evrimi en başta doğru kabul ederek pişirmeyle ilgili bir evrim hikayesi oluşturmaktır. Bu hikaye, ‘işte öylesine bir hikaye”den ibarettir ve bilimsel kanıtlara değil, sahibinin kabullerine, bir diğer deyişle inançlarına dayanır. Wrangham, diş ve bağırsak yapıları açısından şempanzelerle insanı karşılaştırmakta, kendi inançlarına göre bu organların insanda küçüldüğünü kabul etmektedir. Kısacası hayalgücüne dayalı bu iddia objektif gerçeklere değil subjektif inanca dayalı bir masaldan ibarettir.

Radikal yetkililerine, bundan böyle yayınlayacakları evrim haberlerinde, iddiaların spekülatif ve subjektif yönlerine gerekli vurguyu yaparak okurlarını objektif olarak bilgilendirmeleri çağrısında bulunuyoruz.

(İnsanın Evrimi Senaryolarının Geçersizliği hakkında bilgi için bkz. İnsanın Hayali Soy Ağacı )

Ayrıca bakınız

Video – Yuval Noah Hararı’nin SAPIENS Adlı Kitabındaki Bazı İddialara Cevap 4 – “Geçmişte insanın pek az şey ürettiği” iddiası

Harari ve diğer evrimcilerin bir iddiası da “geçmiş nesillerin çok az şey ürettiği” yönündedir. Bunu …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.