Hürriyet Bilim’de Evrime İdeolojik Destek Çabaları

Hürriyet Bilim dergisinin 14 Ocak 2006 tarihli sayısında “İşte bilime damga vuran 35 olay ve buluş” başlıklı bir yazı yayınlandı. 2005 yılının önemli bilimsel gelişmelerini haber veren yazıda, Science dergisinin evrim teorisini yılın en iyi bilimsel atılımı seçtiği bildiriliyordu. Evrim teorisiyle ilgili bir diğer gelişme ise Flores Adamı’yla ilgili olanıydı. Hürriyet Bilim, Flores Adamı’nın ayrı bir tür olarak tanımlanamayacağının anlaşıldığını yazıyordu.

“Balığı tek nesilde değiştiren gen” başlığı altında verilen yorumlarda, balığın tuzlu suda yaşayan örnekleri ve tatlı suda yaşayan örnekleri arasındaki farklılıkların tek bir gene bağlı olduğu anlatılıyordu. Kingsley, Science dergisinde yayınlanan çalışmasında, tuzlu suda yaşayan balıkların, tatlı suya geçtikten sonra vücutlarını kaplayan zırhlı yapıdan kurtulup daha hafif ve hareketli canlılara dönüştüklerini saptamıştı. Bunun genetik altyapısını inceleyen bilim adamı, Eda isimli gendeki bir mutasyonun bundan sorumlu olduğunu keşfetmişti.

Ancak evrim teorisinin yılın en iyi bilimsel atılımı seçilmesi, gerçekte teorinin daha iyi desteklenir bir teori oluşuyla değil, teoriye ideolojik olarak destek veren kesimlerin psikolojisiyle ilgilidir. Bilindiği gibi modern bilimin evrim teorisi aleyhinde ortaya koyduğu gerçekler, toplumun giderek büyüyen bir kesimi tarafından bilinmektedir. Medyada evrimi kanıtlarmış gibi sunulan çalışmaların, körükörüne bir inanç doğrultusunda savunulan hayali senaryolardan; evrim propagandasında sıkça başvurulan maymun adam rekonstrüksiyonlarının ise hiçbir bilimsel değer taşımayan sahte ürünlerden ibaret oluşu artık yaygın olarak bilinen gerçeklerdir.

Evrimciler, gözboyayıcı yöntemlerinin artık kamouyu nezdinde etkili olamadığını, evrim aldatmacasının büyüsünün kaybolduğunu görmektedirler. Bu yüzden teorilerini bilimsel görünümde ayakta tutma çabalarında son bir çare olarak teoriyi yılın en iyi bilimsel atılımı olarak göstermeye çalışmakta, evrime verdikleri taraflı bilimsel payelerle bu izlenimi sürdürmeye çalışmaktadırlar. Evrim teorisine verdiği destekle bilinen Hürriyet Bilim de aynı sebeple -ideolojik endişeler yüzünden- bu ödülün evrim teorisinin bilimselliğini pekiştirdiği propagandasını yapmaktadır.

Biz evrim teorisini daha iyi anlaşılır kıldığı öne sürülen çalışmaların neden Darwinizm lehinde kanıt oluşturmadığını, bununla ilgili yorumların önyargılardan başka birşeyi göstermediğini daha önce açıklamıştık. Aynı şekilde, Flores Adamı’nın ayrı bir tür olarak sınıflandırılmasının yanlışlığını ortaya koyan çalışmaları da daha önce derlemiştik. Her iki konudaki yazılarımızı aşağıdaki linklerden okuyabilirsiniz:

Evrim teorisine ödülle ilgili yazımız: https://netcevap.org/bbc_051223.html
Flores Adamı’nın ayrı bir tür olarak sınıflandırılmasının yanlışlığını ortaya koyan yeni çalışmaları haber veren yazımız: https://netcevap.org/bbc_050922.html

Hürriyet Bilim dergisi yetkililerine evrim teorisiyle ilgili gelişmeleri tek taraflı olarak bildirme yanlışına ve körükörüne sürdürdükleri evrimci dünya görüşünü “bilim” olarak lanse etmeye son vermeye davet ediyoruz.

Ayrıca bakınız

Video – Yuval Noah Hararı’nin SAPIENS Adlı Kitabındaki Bazı İddialara Cevap 4 – “Geçmişte insanın pek az şey ürettiği” iddiası

Harari ve diğer evrimcilerin bir iddiası da “geçmiş nesillerin çok az şey ürettiği” yönündedir. Bunu …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.