CBT”de ‘Dişiler Evrimin Öncüsü” Yanılgısı

Cumhuriyet Bilim Teknik (CBT) dergisinin 20 Aralık 2003 tarihli sayısında “Dişiler Evrimin Öncüleri” başlıklı bir yazı yayınlandı. Science dergisinde yayınlanan iki araştırmayı haber veren yazıda, babunları izleyen araştırmacıların dişi babunların sosyalleşmedeki rolüyle ilgili gözlemleri ve bu konudaki evrimci iddiaları aktarılıyordu.

İlk çalışmaya göre, erkekler diğer gruplara katılıp daha kısa süreli ilişkiler kurarken, dişiler doğdukları grupta kalıyor ve birbirleriyle yaşam boyu süren, birleşme ve işbirliği içeren bağlılıklar kuruyorlardı. Araştırmacılar; güçlü, sosyal bağları bulunan dişi babunların daha fazla yetişkin yavruya sahip olduğunu belirtiyorlardı. İkinci grup araştırmacı ise farklı ailelerden meydana gelen bir gruptaki dişi babunların, aile içi statü değişimi ile aile dışı statü değişimi arasında ayırım yapabildiğini ve bu iki duruma farklı tepkiler gösterdiğini belirtiyorlardı.

Yazıda bu iki araştırma evrimci bir bakış açısından yorumlanıyor ve sosyal bağları güçlü dişilerin, büyük ihtimalle grup içi bilişsel[*] yeteneklerin evrimine katkıda bulunmuş olabileceği iddia ediliyordu.

Ancak bu evrim iddiaları Darwinizm”e herhangi bilimsel bir destek oluşturmamaktadır.

Canlıların sosyal bağlarının sağlamlığıyla bilişsel yetenekleri arasında bağlantı vardır elbette, ancak bu araştırmalarda elde edilen verileri yorumlamada “evrim” etiketine başvurulmuş olması, canlıların ortak bir atadan evrimleştiğini iddia eden evrim teorisine herhangi bir bilimsel dayanak oluşturmamaktadır. Bireylere yardımlaşma, işbirliği ve korunma açısından yaşamsal avantajlar sağlayan sosyal bağlar, davranış eğilimleri üzerinde etkili olabilir, bunun yanısıra sosyal tecrübe birikimi kazandırarak daha sosyal bireylerin bilişsel yeteneklerine katkıda bulunabilir. Ancak bunlar, tür içi davranışlarla sınırlı olan ve bir canlının rastgele mutasyon ve doğal seleksiyonla başka bir canlıya dönüşmesi iddiasına dayalı biyolojik evrim hikayesine hiçbir destek sağlamayan faktörlerdir.

CBT”de bu verilerin evrim etiketiyle aktarılması, tüm canlıların ortak bir atadan evrimleştiğini iddia eden Darwinist bilim adamlarının sistemli şekilde sürdürdükleri bir propaganda taktiğinin son örneklerindendir. Materyalist felsefeyi benimsemiş bilim adamları ve onlarla aynı felsefeyi paylaşan yayın kuruluşları (CBT gibi), bu sayede kendi inançlarını bilimsel kisve altında kitlelere dayatmaya çalışmaktadırlar.

CBT yetkililerini bu taktiği uygulamaya son vermeye ve modern bilimin bulgularıyla doğrulanan yaratılış gerçeğini kabullenmeye davet ediyor, materyalizm yanılgısını terk etmelerini diliyoruz.

[*] Tanımayla, örneğin bu araştırmada aile içi ve aile dışı bireylerin statü değişimi arasında ayırt etme yeteneğiyle, ilgili.

Ayrıca bakınız

Video – Yuval Noah Hararı’nin SAPIENS Adlı Kitabındaki Bazı İddialara Cevap 4 – “Geçmişte insanın pek az şey ürettiği” iddiası

Harari ve diğer evrimcilerin bir iddiası da “geçmiş nesillerin çok az şey ürettiği” yönündedir. Bunu …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.