Bilim ve Gelecek Dergisinin Özgürlük Korkusu

Bilim ve Gelecek dergisinin Ağustos 2004 sayısı, “Evrim Kuramı Olmadan Bilim Olmaz” kapak konusuyla yayınlandı, evrim teorisi körü körüne savunuldu Evrimci yazarlar Cemal Yıldırım, Rennan Pekünlü, Benan Dinçtürk, Aykut Kence, Yaman Örs, Celal Şengör, Erdal Atabek ve Betül Çotuksöken tarafından kaleme alınan sekiz yazıda, evrim teorisi hakkında “bilimsel bir gerçek, aydınlanmanın teorisi ve bilimin temeli” izlenimi oluşturulmaya çalışılıyordu. Evrim aleyhtarlığı ise ‘kökten dincilik’ olarak niteleniyor ve biyoloji derslerinde “sadece” evrim teorisinin okutulması gerektiği savunuluyordu.

Yazıların gerekçesi, geçtiğimiz Temmuz ayının başında gazetelere yansıyan bir olaydı. Bir ilkokul öğretmeni, müfredatta bulunmadığı halde öğrencilerine evrim teorisinden söz etmiş, “insanların da hayvanlar türüne girdiğini” söylemişti. Söz konusu öğretmen bazı velilerin şikayeti üzerine Milli Eğitim Bakanlığı müfettişlerince soruşturma kapsamına alınmıştı.

Bilim ve Gelecek yazarları bu soruşturmayı eleştiriyor ve “bilimsel düşüncenin özgürce ifade edilmesi” sloganının arkasına sığınarak, evrim teorisinin bilim ve eğitimdeki yeri hakkında tartışma başlatıyorlardı.

Sözkonusu yazılar hiçbir bilimsel dayanağı olmayan bir propaganda girişiminden ibarettir. Bu yazıda, Bilim ve Gelecek yazarlarının evrimci iddiaları cevaplanmakta, söz konusu yazılarda teoriye verilen desteğin, ideolojik ve dogmatik karakteri gözler önüne serilmektedir.

Bilinmelidir ki bilimsel gerçekler evrim teorisini geçersiz kılmıştır. Ve aynı bilimsel gerçekler, evrimcilerin, bir dogma olan teorilerini eğitimde yerleştirme rüyalarının önündeki en büyük engel olacaktır.

Bilim ve Gelecek dergisinin evrimci iddiaları yazıda şu başlıklar altında ele alınmaktadır.

I. GİRİŞ DOGMATİZMİN TARİHTEKİ ÖRNEĞİ

II. BİLİMSEL ÇÜRÜTME

III.BİLİMİN DOĞASI, EVRİM VE YARATILIŞ HAKKINDAKİ İDDİALARA CEVAPLAR

IV. YENİ BİR DİNİN VAROLUŞ HİKAYESİ: EVRİM TEORİSİ

V. BİLİM VE GELECEK DERGİSİNİN ÖZGÜRLÜK KORKUSU VE SONUÇ

Ayrıca bakınız

Current Biology Dergisi’ne Cevap: Dişli Horozbinalar Evrim Geçirmedi, Yaratıldı

Current Biology dergisinde 30 Mart 2017’de yayınlanan bir makalede, bilimsel adı “meiacanthus grammistes” olan dişli …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.